Είναι δυνατόν κάποιος με προπόνηση σωματικού βάρους όπως η καλισθενική (calisthenics) να χτίσει μυική μάζα;;

Σε αυτό το άρθρο θα σας αποδείξω πως όσοι ισχυρίζονται ότι δέν γίνεται κάνουν λάθος.

Όπως είναι γνωστό για να επιτευχθεί μυική υπετροφία και αύξηση δύναμης θα πρέπει εκτός απο τις άλλες προυποθέσεις για πρωτεινοσύνθεση όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, να υπάρξει προοδευτική αύξηση καταπόνησης και αυτό γίνεται εάν αυξάνουμε το βάρος ώς αντίσταση στον μύ που γυμνάζουμε. Ας υποθέσουμε πως πάμε γυμναστήριο και “χτυπάμε” πλάτη στο μηχάνημα της τροχαλίας για την άσκηση pull down. Για να επιτύχουμε μυική υπετροφία στην πλάτη θα πρέπει προοδευτικά να αυξήσουμε το βάρος που επιλέγουμε να σηκώσουμε. Έτσι η πλάτη θα προσαρμοστεί στην αντίσταση αυξάνοντας τα μυοινίδια της. Έτσι θα αυξηθεί και η δύναμή μας στην συγκεκριμένη άσκηση. Φυσικά θα πρέπει να τηρήσουμε και τις υπόλοιπες παραμέτρους που βοηθούν (διατροφή, ανάπαυση κλπ).

Πάμε τώρα σε ένα αντίστοιχο παράδειγμα με άσκηση σωματικού βάρους τώρα που γυμνάζει την πλάτη. Τα pull ups στο μονόζυγο. Με στόχο πάντα να αυξήσουμε την μυική μάζα στην πλάτη. Τί θέλουμε πάλι;;;; Να αυξήσουμε προοδευτικά το βάρος που σηκώνει η πλάτη. Μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να προσθέσουμε τεχνητά βάρος;;;;;

Μπορούμε να το κάνουμε. Αυξάνουμε το σωματικό μας βάρος. Τρώμε παραπάνω αυξάνοντας τις ημερήσιες θερμίδες μας και προσαρμόζοντας τα μακροθρεπτικά στοιχεία μας ώστε να βάλουμε κιλά σε μυική μάζα. Έτσι κάθε φορά που θα προσπαθούμε να κάνουμε 10 εαναλήψεις Pull ups η πλάτη θα πιέζεται όλο και πιό πολύ. Και θα προσαρμόζεται στην αύξηση της αντίστασης με υπετροφία. Το ίδιο θα συμβεί με άλλες ασκήσεις όπως push ups, Air squat κλπ. Η αύξηση της μυικής μάζας μπορεί να έρθει κάπως αργότερα αλλά η άσκηση με αυτόν τον τρόπο θα μας κρατήσει πιό αθλητικούς. Σε περίπτωση τώρα που θέλουμε πιό γρήγορα αποτελέσματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πρόσθετο βάρος ή γιλέκο προπόνησης με βάρη.