Μου πήρε αρκετό καιρό διαβάσματος αλλά και προσωπικού πειραματισμού στο σώμα μου για να κατανοήσω την τεχνική της “Μεταπροπονητικής Διατροφής”.

Όταν ασχολείσαι με τη σωματική διάπλαση του σώματός σου ή πιο απλά εάν γυμνάζεσαι συστηματικά, θα πρέπει να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψη τη διατροφή. Θα πρέπει να προσέξουμε κυρίως δύο πολύ σημαντικά γεύματα. Το “Πρωϊνό” και το “Μεταπροπονητικό Γεύμα”. Αυτά τα δύο είναι το άλφα και το ωμέγα για το τί αποτέλεσμα θα έχεις στην προσπάθειά σου να βελτιώσεις το σώμα σου. Αυτά τα γεύματα έρχονται το ένα μετά απο περίοδο νηστείας του αργανισμού κατα τη διάρκεια του ύπνου και το άλλο μετά απο καταπόνηση και φθορά των μυικων ιστών που επέρχεται κατα τη διάρκεια της προπόνησης. Και στις δύο περιπτώσεις το σώμα θέλει ό’τι πιο υγιεινό και ποιοτικό για να αναπληρώσει και να θεραπεύσει ίσως τους ιστούς δηλαδή να φέρει το σώμα σε αναβολική κατάσταση, εάν μιλάμε για έναν που γυμνάζεται με στόχο την αύξηση της μυϊκής του μάζας.

Μετά την προπόνηση με βάρη, τα επίπεδα της ινσουλίνης είναι πολύ χαμηλά και έτσι μπορεί να δράσει η κορτιζόλη η οποία είναι ο εχθρός της ανάπτυξης μας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εκτοξεύσουμε την “αναβολική” ινσουλίνη σε συνδυασμό με μια σωστή ποσότητα πρωτεΐνης. Έτσι θα καταπιέσουμε την κορτιζόλη και η αυξημένη ινσουλίνη θα ρουφήξει τα θρεπτικά συστατικά (τα αμινοξέα απο τις διασπασμένες πρωτεΐνες) και θα τα κατευθύνει στους φθαρμένους μύες. Την ίδια στιγμή, τα σάγχαρα απο τους διασπασμένους υδατάνθρακες, θα μας βοηθήσουν να γεμίσουμε ξανά τους μύες με γλυκογόνο, το οποίο χάθηκε κατα την σκληρή προπόνησή μας. Οι υδατάνθρακες που προτείνονται είναι αυτοί με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη διότι είναι πολύ γρήγορα απορροφήσιμοι και θα προλάβουν έτσι την καταβολική κατάσταση.

Όλο αυτό το σενάριο θα πρέπει να γίνει αμέσως μόλις τελειώσουμε την προπόνηση με βάρη και όχι μετά το πέρας μισής ώρας. Αυτό θα μας βοηθήσει να προλάβουμε να διασπάσουμε στο πεπτικό μας σύστημα τις τροφές και να λάβουμε τα οφέλη τους.

Ακόμα και για αυτούς που κάνουν άλου είδους προπόνηση και όχι βάρη, επιβάλλεται μετά απο το τέλος της να καταναλώσουν ένα ισορροπημένο γεύμα ώστε να θρέψουν τους φθαρμένους μυϊκούς ιστούς και να αναπληρώσουν το χαμένο γλυκογόνο και τους ηλεκτρολύτες. Αυτό θα το κάνουν με το να φάνε κάποια πρωτεΐνη συνοδευόμενη απο κάποιον υδατάνθρακα και λαχανικά ώμα. Οι ποσότητες ποικίλουν ανάλογα με το σωματικό βάρος, το μεταβολισμό του καθενός, το σωματότυπο και το στόχο που έχει.Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως, ότι και να κάνει κανείς ως προπόνηση, το μεταπροπονητικό γεύμα σε συνδυασμό με τον κατάλληλο ύπνο, είναι αυτό που θα τον προφυλάξει και απο πιθανή υπερκόπωση του οργανισμού.

Ένα  Μεταπροπονητικό Γεύμα που ακολουθεί προπόνηση με βαρη μπορεί να είναι (ενδεικτικά):

100-150 γρ Κοτόπουλο Στήθος Ψητό,  1 μικρή πατάτα ψητή, Πράσινη Σαλάτα

1 Κονσέρβα Τόνος σε νερό (110γρ), 1 φέτα μαύρο ψωμί, Πράσινη Σαλάτα

1 κουπάκι τυρί cottage με χαμηλά λιπαρά, Τρία αυγά ασπράδια βρασμένα, Πράσινη Σαλάτα.

Για περιπτώσεις με μεγαλύτερες απαιτήσεις θα μπορούσε να προηγηθεί ένα ρόφημα πρωτεΐνης Whey μισή ώρα τουλάχιστον πριν το γεύμα. Η πρωτεΐνη Whey (ορρού γάλακτος) θα απορροφηθεί αμέσως απο τον οργανισμό και θα προλάβει τυχόν καθυστέρηση του επερχόμενου γεύματος.

…Keep Pumping

ΠΡΟΣΟΧΗ! : Όλα τα παραπάνω έχουν χαρακτήρα καθαρά γενικά ενημερωτικό, δεν αποτελούν -σε καμία περίπτωση- ιατρική διάγνωση και δεν υποκαθιστούν τις ιατρικές οδηγίες ή γνωματεύσεις ή ειδικές συμβουλές. Επιβάλλεται πριν την χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος ή ειδικής διατροφής να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας Ιατρό, διατροφολόγο ή άλλον ειδικό. Διαβάστε για περισσότερα εδώ