Τι είναι η Ταυρίνη;

Η Ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ που είναι παρόν στο ανθρώπινο σώμα, και κατασκευάζεται από άλλα αμινοξέα και βιταμίνες και μέταλλα, όπως η κυστεΐνη, η βιταμίνη Β6 η μεθιονίνη και ο ψευδάργυρος. Ταυρίνη βρίσκεται στο γάλα, το κρέας, τα αυγά και τα ψάρια. Περιέχεται στα περισσότερα ενεργειακά ποτά που πωλούνται ευρέως σε κάθε κατάστημα με αναψυκτικά.

Τα οφέλη της Ταυρίνης

Τα οφέλη της Ταυρίνης είναι πολυάριθμα. Αυτό το αμινοξύ αυξάνει την αντοχή στην άσκηση και είναι πολύ ευεργετική για τους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιακή νόσο. Είναι επίσης ρυθμιστής της ινσουλίνης πράγμα που οφελεί τους διαβητικούς. Άλλα οφέλη της Ταυρίνης  περιλαμβάνουν τη χρήση της στη θεραπεία των ατόμων εθισμένα στο αλκοόλ, καθώς και τα άτομα με υπέρταση ή υψηλή χοληστερόλη. Βοηθά στην ενυδάτωση του τοιχόματος των κυττάρων. Η Ταυρίνη παίζει τεράστιο ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν καλύτερη διάθεση.

Γενικά Επιστημονικά

Για τα βρέφη και τα παιδιά, η ταυρίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που πρέπει να λαμβάνεται από την διατροφή για την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου.  Σε αναπτυσσόμενους εγκεφάλους όπου η συγκέντρωση ταυρίνης είναι τέσσερεις φορές μεγαλύτερη από τους εγκέφαλους των ενηλίκων, η ταυρίνη προστατεύει και σταθεροποιεί τις ευαίσθητες εγκεφαλικές κυτταρικές μεμβράνες.  Για τους ενήλικες, η ταυρίνη ταξινομείται ως υπό προϋποθέσεις απαραίτητο αμινοξύ.  Στους ενήλικες, η ταυρίνη συντίθεται από την κυστεΐνη και την μεθειονίνη, με την παρουσία της βιταμίνης Β6 και ψευδαργύρου.  Η ταυρίνη βρίσκεται σε όλο το σώμα και άφθονη στον καρδιακό μυ, στον οσφρητικό βολβό, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και στον εγκέφαλο.  Η ταυρίνη συμμετέχει σε πολλαπλές λειτουργίες στο σώμα που σχετίζονται με την χοληδόχο κύστη, τον εγκέφαλο, την καρδιά, τους οφθαλμούς, και αγγειακά συστήματα.  Ως κύριο ανασταλτικό αμινοξύ, η δομή και ο μεταβολισμός της ταυρίνης μοιάζει με των άλλων ανασταλτικών νευροδιαβιβαστών, του GABA και της γλυκίνης.

Στην καρδιά, η ταυρίνη ρυθμίζει την συσταλτικότητα και τον ρυθμό του καρδιακού μυ.  Η ταυρίνη διαδραματίζει ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου  Μελέτες αναφέρουν ότι η ταυρίνη μπορεί να αυξήσει την αναλογία επιβίωσης μετά από καρδιακή προσβολή και να μειώσει την αύξηση σε περιεκτικότητα ασβεστίου στην αορτή και στον καρδιακό μυ.  Η ρύθμιση του ασβεστίου μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της αρτηριοσκλήρωσης.  Η ταυρίνη βοηθά στην αποτροπή της μείωσης καλίου μέσα στα κύτταρα της καρδιάς.  Η μείωση καλίου προκαλεί ηλεκτρική αστάθεια, η οποία οδηγεί σε καρδιακές αρρυθμίες.  Επιπλέον, η ταυρίνη βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων ασβεστίου και καλίου στην καρδιά. στην καρδιά.

Ανεπάρκεια ταυρίνης υπάρχει σε ασθενείς με κατάθλιψη.  Επιπλέον, το στρες και ο χρόνιος πόνος οποιασδήποτε αιτιολογίας μειώνει την ταυρίνη στο σώμα.  Η ταυρίνη επίσης είναι απαραίτητη για την δημιουργία ενός από τα χολικά οξέα και για την σωστή λειτουργία της χοληδόχου κύστης.

Ταυρίνη και  Bodybuilding

L-Ταυρίνη είναι το πιό ογκώδες αμινοξύ που βρίσκεται στις γραμμωτές τύπου2 μυϊκές ίνες. Ενεργεί σαν την κρεατίνη στο γεγονός ότι επεκτείνει τον όγκο των μυϊκών κυττάρων, κατακρατώντας νερό σε αυτά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για ένα bodybuilder, επειδή με την ενυδάτωση, αυξάνεται ο όγκος των μυϊκών κυττάρων. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερο ποσοστό πρωτεϊνικής σύνθεσης και δημιουργεί αυξημένη πληρότητα των μυών. Έτσι φαίνονται μεγαλύτεροι και πιό ελαστικοί.

L-Ταυρίνη συμπλήρωμα

L-ταυρίνη χρησιμοποιείται ευρέως στο bodybuilding  λόγω της ικανότητάς της να αυξήσει την ενέργεια στους μυς, επιτρέποντας μεγαλύτερο χρόνο προπόνησης. Έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά αντικαταβολικά. Βοηθά επίσης στην αύξηση της δύναμης, λόγω της ικανότητάς της να ενισχύει την διάμεση συσταλτική μόχλευση των μυών.

L-ταυρίνη συμπληρώματα συνιστάται να λαμβάνονται από ορισμένους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι αυστηρά χορτοφάγοι, έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Αυτές οι συνθήκες μπορούν να καταστρέφουν το επίπεδο της L-ταυρίνης στο σώμα.

Σύμφωνα με την MayoClinic.com, έως 3.000 χιλιοστόγραμμα συμπληρωματικής ταυρίνης την ημέρα θεωρείται ασφαλής. Οποιαδήποτε επιπλέον ταυρίνη απλά αποβάλλεται από τα νεφρά. Λίγα όμως είναι γνωστά όσον αφορά τις επιδράσεις της κατάχρησης ή της μακροχρόνιας χρήσης ταυρίνης.

ΠΡΟΣΟΧΗ! : Όλα τα παραπάνω έχουν χαρακτήρα καθαρά γενικά ενημερωτικό, δεν αποτελούν -σε καμία περίπτωση- ιατρική διάγνωση και δεν υποκαθιστούν τις ιατρικές οδηγίες ή γνωματεύσεις ή ειδικές συμβουλές. Επιβάλλεται πριν την χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας Ιατρό, διατροφολόγο ή άλλον ειδικό. Διαβάστε για περισσότερα εδώ