Το καλύτερο για τον κάθε άνθρωπο αλλά πολύ περισσότερο για έναν ασκούμενο με βάρη, είναι να ξεκινήσει τη μέρα του με ένα καλό, θρεπτικό, ενεργειακό πωϊνό. Αυτό είναι που θα ερεθίσει το μεταβολισμό του αλλά και θα του δώσει τη δύναμη να συνεχίσει την ημέρα του.

Ένα καλό αθλητικό πρωϊνό θα πρέπει να περιέχει Πρωτεΐνη, Υδατάνθρακα(αρκετό σύνθετο και λίγο απλό) κάποιο ποσοστό καλών λιπαρών, καθώς και βιταμίνες μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Το ζητούμενο απο τους περισσότερους είναι να μπορούν να φτιάξουν ένα τέτοιο πρωϊνό γρήγορα, αλλά να είναι και αρκετά γευστικό και να τρώγεται εύκολα. Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο γευστικές παραλλαγές ενδεικτικού πρωϊνού σε ρόφημα για αύξηση μυϊκού όγκου. Το πρώτο είναι το αγαπημένο μου.

Προορίζονται για αρκετά ενεργητικούς ενήλικες  οι οποίοι ασκούνται με βάρη και θέλουν να ξεκινήσουν δυναμικά την ημέρα τους με σημαντικά ενεργειακά αποθέματα. Και τα δύο σενάρια είναι υψηλά θερμιδικά. Σε κάθε περίπτωση οι ποσότητες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες. Ακόμα τα συστατικά είναι ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο(περι ορέξεως…κολοκυθόπιτα). Τα διατροφικά στοιχεία των τροφών προέρχονται απο τον ιστότοπο nutritiondata.self.com καθώς και απο τη συσκευασία των προϊόντων. Είναι υπολογισμένα προσεγγιστικά και συνυπολογίζονται όλα, ακόμα και οι μή πλήρεις-φυτικές πρωτεΐνες.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισημανθεί πως είναι ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ και πως το καλύτερο θα ήταν πάντα να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό σε θέματα διατροφής ή το γιατρό σας.

Παραλλαγή 1:

100γρ Βρώμη [16γρ Πρωτεΐνη – 66γρ Υδατάνθρακα – 8γρ Λίπος – 380 θερμίδες – Διατροφικά Στοιχεία]

1 γιαούρτι 0%  [17γρ Πρωτεΐνη – 7γρ Υδατάνθρακα – 0γρ Λίπος – 96 θερμίδες – Διατροφικά Στοιχεία]

1 κούπα(περίπου 150γρ) φράουλες(φρέσκιες ή κατεψυγμένες)  [1γρ Πρωτεΐνης- 20γρ Υδατάνθρακα- 0γρ Λίπος- 77 θερμίδες – Διατροφικά Στοιχεία]

1 σκουπ Πρωτεΐνη Ορρού Γάλακτος  Φράουλα/Λευκή Σοκολάτα  [24γρ Πρωτεΐνη – 120 θερμίδες] διαλυμμένη σε 300ml νερό.

Όλα τα παραπάνω στο μπλέντερ και έχετε ένα εύγευστο δροσερό smoothie με: ~55γρ Πρωτεΐνης, 93γρ Υδατάνθρακα και 8γρ Λίπους με 673kcal θερμίδες.

 

Παραλλαγή 2:

100γρ Βρώμη [16γρ Πρωτεΐνη – 66γρ Υδατάνθρακα – 8γρ Λίπος – 380 θερμίδες – Διατροφικά Στοιχεία]

200ml Γάλα 1% παγωμένο [6 γρ Πρωτεΐνη – 10γρ Υδατάνθρακα – 2γρ Λίπος – 90 θερμίδες – Διατροφικά Στοιχεία]

1 Μπανάνα [1γρ Πρωτεΐνη – 27γρ Υδατάνθρακα – 0γρ Λίπος – 105 θερμίδες – Διατροφικά Στοιχεία]

1 κουταλιά του γλυκού σπιτικό φυστικοβούτυρο (θα παρουσιάσουμε σύντομα συνταγή) [8γρ Πρωτεΐνη – 7γρ Υδατάνθρακα – 16γρ Λίπος – 188 θερμίδες – Διατροφικά Στοιχεία]

1 σκουπ Πρωτεΐνη Ορρού Γάλακτος  Σοκολάτα/Ξηροί Καρποί διαλυμένη σε 200ml νερό  [24γρ Πρωτεΐνη – 120 θερμίδες].

Όλα τα παραπάνω στο μπλέντερ για να έχετε: ~55γρ Πρωτεΐνης, 110γρ Υδατάνθρακα και 26γρ Λίπος με ~880kcal θερμίδες.

Καλές Προπονήσεις

I.F.

ΠΡΟΣΟΧΗ! : Όλα τα παραπάνω έχουν χαρακτήρα καθαρά γενικά ενημερωτικό, δεν αποτελούν -σε καμία περίπτωση- ιατρική διάγνωση και δεν υποκαθιστούν τις ιατρικές οδηγίες ή γνωματεύσεις ή ειδικές συμβουλές. Επιβάλλεται πριν την χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος ή ειδικής διατροφής να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας Ιατρό, διατροφολόγο ή άλλον ειδικό. Διαβάστε για περισσότερα εδώ