Η τεχνική προπόνησης η οποία βασίζεται στο χρόνο που ο μύς βρίσκεται κάτω απο συνεχή πίεση/ένταση με σκοπό την μυϊκή υπερτροφία του.

Το πιό βασικό σε μία προπόνηση είναι να υποβάλλουμε τον μύ που ασκούμε σε πίεση. Η πίεση είναι αυτή που θα προξενήσει την κατάλληλη φθορά στον μύ ώστε μετά απο το διάστημα της ανάρρωσης και αποκατάστασης αυτού να επανέλθει με πιό πολλά προσόντα στην επόμενη προπόνηση. Δηλαδή να αναπτυχθεί. Τί είναι αυτό όμως που κάνει τον μύ να αναπτύσεται? Μήπως είναι οι επαναλήψεις? ΟΧΙ. Οι επαναλήψεις είναι ένας τρόπος ώστε να μπορούμε να μετράμε τον χρόνο που ο μύς τελεί υπο-πίεση.
Ας πούμε ότι παμε και κάνουμε κάμψεις μπάρας δικεφάλων και πραγματοποιούμε 12 επαναλήψεις πολύ γρήγορα τη μία, και την άλλη αρκετά αργά. Η πίεση που ασκήσαμε στον μύ δέν είναι η ίδια παρόλο που κάναμε και τις δύο φορές 12 επαναλήψεις , μή γελιέστε. Ο χρόνος που ο μύς είναι κάτω απο συνεχή πίεση ονομάζετε Time Under Tension TUT. Και τονίζω το “συνεχή πίεση” διότι χρειαζεται να έχουμε καλό στυλ και τεχνική επαναλήψεων ώστε να μην ξεκουράζουμε τον μύ και έτσι να αυξάνουμε και να μήν διακόπτουμε τον χρόνο υπό-πίεση.
Ας πούμε ότι εκτελούμε πιέσεις πάγκου. Απο τη θέση που η μπάρα σχεδόν ακουμπά στο στήθος μας, έως και τη θέση πρίν κλειδώσουν οι αγκώνες μας, το στήθος μας βρίσκεται υπό-συνεχή πίεση.
Ο στόχος μας είναι να εκτελούμε με τέτοιο στύλ αλλά ταχύτητα την κάθε επανάληψη ώστε να τηρούμε με ακρίβεια συγκεκριμένο χρόνο υπό-πίεση TUT.
Μελέτες αλλά και παρατηρήσεις πολύπειρων προπονητών έχουν δείξει πως ο καλύτερος τρόπος για την αύξηση της δύναμης είναι να εκτελούμε 1-6 επαναλήψεις με διάρκεια σετ 4 – 20 sec, για την αύξηση μυϊκής υπετροφίας 7-15 επαναλήψεις με διάρκεια σετ 40 – 60 sec και για αύξηση μυϊκής αντοχής είναι 15-30 επαναλήψεις με διάρκεια σετ 70-100sec.
Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ πως ανάλογα ο στόχο του καθενός προπονείται ανάλογα και πως δέν φτιάχνεις ένα όμορφο μυώδες σώμα βάζοντας όσο πιό πολλά κιλά μπορείς σε κάποια μπάρα και προσπαθώντας να πραγματοποιήσεις κάποιες που αποκαλούνται “επαναλήψεις” μόνο και μόνο για να πείς ότι τα σήκωσες. Το μόνο που θα πετύχει κάποιος έτσι είναι κακώσεις σε αρθρώσεις και τραυματισμούς και φυσικά όχι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το δόγμα Lift Heavy or Go Home είναι μεταφράσιμο και ερμηνεύσιμο πάντα με διαφορετικό τρόπο.

Έτσι , χρονόμετρο και σταθερό στυλ τεχνικής. Και θα με θυμηθείτε. Τρελά πηξίματα και μεγάλη ένταση.

Σας ευχαριστώ πολύ να είστε όλοι καλά.