Όλο ακούμε για προ-προπονητικά συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιέχουν “νιτρικά”. Τί στο καλό είναι αυτά? Κατ’αρχήν είναι Νιτρικά Οξέα ή διεγερτικά του νιτρικού οξέος? Μάλλον το δεύτερο. Και πάλι τί είναι αυτά. Και τι περιέχουν? Καλό θα ήταν να ξέρουμε τί είναι αυτά για τη δική μας ασφάλεια και ενημέρωση.

Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε δύο φυσικά αμινοξέα τα οποία περιέχονται συχνά σε προ-προπονητικά συμπληρώματα και που έχουν τη φήμη των διεγερτών του Μονοξειδίου του Αζώτου (Nitric Oxide) στο ανθρώπινο σώμα. Είναι αυτά που υπόσχονται συνήθως τα τρομερά πρηξίματα στην προπόνηση. Συνήθως συνδυάζονται με καφεΐνη και βιταμίνες σε πολύπλοκα σκευάσματα τα οποία θέλουν μεγάλη προσοχή στη χρήση.

ΚΙΤΡΟΥΛΙΝΗ (L-CITRULLINE)

Λιγότερο γνωστή από τα άλλα αμινοξέα, η κιτρουλίνη συντίθενται στο σώμα από άλλα αμινοξέα και παίρνει μέρος σε πολλές χημικές δραστηριότητες του σώματος. Η L-κιτρουλίνη  είναι ένα φυσικό αμινοξύ που υποστηρίζει τις αθλητικές επιδόσεις , τα επίπεδα ενέργειας και αντοχής, και την καλή υγεία, ενώ ταυτόχρονα βοηθά την αποτοξίνωση του ήπατος. Η Κιτρουλίνη παράγεται στα μιτοχόνδρια από την ορνιθίνη(L-Ornithine) (η αμμωνία συνδυάζεται με το διοξείδιο του άνθρακα και ornithine )για να διαμορφώσει την citrulline. Κατά συνέπεια citrulline είναι υπεύθυνη για να αποτοξινώσει και να αφαιρέσει την αμμωνία από τα κύτταρα μυών και συκωτιού. Ακόμη η κιτρουλίνη μπορεί να παραχθεί ενδογενώς από την γλουταμίνη

Στη συνέχεια η κιτρουλίνη μεταφέρεται από τα μιτοχόνδρια στο κυτταρόπλασμα όπου μετατρέπεται σε Αργινίνη ένα αμινοξύ που ωφελεί την καρδιά, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό.

Η κιτρουλίνη ενδιαφέρει πάρα πολύ τους αθλητές επειδή διασπάται σε αργινίνη.
Η αργινίνη για τους αθλητές παίζει τον κύριο λόγο για το ρόλο της ρύθμισης του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ).  Το μονοξείδιο του αζώτου παίζει κυρίαρχο ρόλο στη ρύθμιση της ροής του αίματος (εξ’ ού και το viagra), της μεταφοράς του οξυγόνου (απαλύνει την κούραση στους μυς και τον πόνο όταν αθλείσαι) για το λόγο ότι εξαιτίας του ΝΟ και την αγγειοδιαστολή προφανώς θα έχουμε περισσότερο αίμα άρα και οξυγόνο και άρα και συνθήκες όχι τόσο αναερόβιες βλέπε γαλακτικό οξύ, στη πρόσληψη γλυκόζης, στη μυϊκή δύναμη , και την μυϊκή ανάπτυξη (αναβολισμός) αιξαιτίας πάλι του ΝΟ και της αγγειοδιαστολής.

ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Καθαρίζει το συκώτι από την αμμωνία την οποία μετατρέπει σε ουρία για να μπορεί να απομακρυνθεί.

ΜΥΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Κατά την έντονη άσκηση και δραστηριότητα, οι μύες καταναλώνουν άμεσα το οξυγόνο( αεροβική φάση) και μετά αντλούν ενέργεια από τα ΑΤΡ( αναερόβια φάση). Η καύση των μορίων ΑΤΡ έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή ινοσίνης,  λακτικού οξέος και αμμωνίας. Η συγκέντρωση των ουσιών αυτών στα μυϊκά κύτταρα προκαλεί την κόπωση, την αδυναμία παραγωγής έργου και την καταπόνηση.

Η κιτρουλίνη χρησιμοποιείται τότε από το σώμα για να απομακρύνει την αμμωνία από τους μύες και να την αποθηκεύσει στα ηπατικά κύτταρα  , μέχρι να μετατραπεί σε ουρία και να απομακρυνθεί από τους νεφρούς.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΓΕΙΑ

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι αν έχετε υψηλή πίεση αίματος, υψηλή χοληστερόλη ή αθηροσκλήρωση  το αμινοξύ L-αργινίνη (που παράγεται από την L-κιτρουλίνη) μπορεί να βοηθήσει, αυξάνοντας την παραγωγή μέσα στο σώμα  του μονοξειδίου του αζώτου. Η αύξησης αυτή, βοηθά στην αποκατάσταση του εσωτερικού τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων, επιτυγχάνει καλό επίπεδο αγγειοδιαστολής και εντέλει οδηγεί σε καθαρισμό τους.

Μια σειρά επιστημονικών πειραμάτων που γίνονται έχουν δείξει ότι το συμπλήρωμα διατροφής με ουσίες που προάγουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου μπορεί να εξαλείψει την κατάσταση του οξειδωτικού στρες στην αρτηρίες και να αντιστρέψει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης (ή  της απόφραξης και της  συμφόρησης των αρτηριών). Η κιτρουλίνη είναι αποτελεσματική στο να διεγείρει την παρουσία και περιεκτικότητα της αργινίνης στην κυκλοφορία του αίματος , και ως εκ τούτου συμβάλλει θετικά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία μέσω της αγγειοδιαστολής. Όταν η αργινίνη μετατρέπεται σε κιτρουλίνη  μέσα στα αγγεία απελευθερώνεται ΝΟ (μονοξείδιο του αζώτου) και αυτό προκαλεί την ηρεμία και χαλάρωση των αγγείων. Κάθε φορά που αυξάνουμε τα ποσοστά της κιτρουλίνης στο σώμα μας αυτόματα οδηγούμαστε σε υψηλότερα επίπεδα και της αργινίνης, άρα – και με βάση το σχεδιάγραμμα- και σε μεγαλύτερες αποδόσεις ΝΟ.

Η κιτρουλίνη που βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στο καρπούζι, αντιδρά με τα ένζυμα του σώματος, μετατρέπεται στο αμινοξύ L-Arginine που βοηθά την καρδιά, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξέους, που χαλαρώνει τις αρτηρίες», εξηγεί ο Μπίμου Πατίλ, ερευνητής και διευθυντής του Κέντρου Βελτίωσης Φρούτων και Λαχανικών στο Τέξας.

Όμως προσοχή! Αν και η κιτρουλίνη βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες καρπουζιού, σε μεγαλύτερη ποσότητα θα τη βρείτε σε εκείνα που έχουν πιο κίτρινη επιφάνεια και φυσικά δεν αρκεί ένα καρπούζι

Καρπούζι και κιτρουλίνη 

Περισσότερη κιτρουλίνη-περίπου 60%- βρίσκεται στη φλούδα παρά στη σάρκα αλλά αυτό ποικίλλει. Ωστόσο οι επιστήμονες μπορεί να βρουν τρόπους να ενισχύσουν τη συγκέντρωση στη σάρκα.

Η κιτρουλίνη βρίσκεται στα καρπούζια όλων των χρωμάτων και είναι υψηλότερη σε αυτά με την πιο κίτρινη επιφάνεια δήλωσε η ερευνήτρια Πενέλοπε Περκινς-Βεάζι, η οποία εκτιμά ότι η έρευνα είναι έγκυρη αλλά με έναν περιορισμό. Κάποιος θα πρέπει να φάει περίπου 6 φλιτζάνια καρπούζι για να έχει αρκετή κιτρουλίνη που θα ενισχύσει τα επίπεδα αργινίνης στο σώμα. Το καρπούζι είναι διουρητικό και αποτελούσε ομοιοπαθητική αγωγή για νεφροπαθείς πριν γίνει εκτεταμένη η χρήση της αιμοκάθαρσης. «Άλλο θέμα είναι η ποσότητα της ζάχαρης, την οποία η μεγάλη κατανάλωση θα μπορούσε να προκαλέσει κράμπα», σύμφωνα με την Πέρκινς-Βεάζι.

Άλλες τροφές που περιέχουν L-Citrulline: Καρύδια,Φασόλια,Κρέας,Αγγούρια

ΑΡΓΙΝΙΝΗ (L-ARGININE)

 Η υγιής κυκλοφορία και ροή του αίματος είναι σημαντικά για υγιή καρδιά. Η Αργινίνη είναι ένας ισχυρός αγγειοδιασταλτικός παράγοντας που βοηθά στην καλή ροή του αίματος στην καρδιά και στους μύες. Είναι επίσης πρόδρομος του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), ενός σημαντικού ρυθμιστή πολλών φυσιολογικών λειτουργιών όπως η υγεία των φλεβών και επίσης η ροή και πίεση του αίματος.

Το αμινοξύ αργινίνη αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξέως και έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες βοηθώντας την απαλή υφή των τοιχωμάτων των φλεβών, κρατώντας τις αρτηρίες καθαρές. Βοηθά στην μετατροπή της αμμωνίας (που παράγεται κατά τον μεταβολισμό της πρωτεΐνης ) σε ουρία, για αποβολή μέσω των νεφρών. Επίσης συμβάλλει : στην έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, στην υποστήριξη των νεφρικών λειτουργιών και του θύμου αδένα – σημαντικού αδένα για υγιές ανοσοποιητικό. Η αργινίνη βοηθά να σχηματιστούν και άλλες πρωτεΐνες, πχ ορμόνες και σπέρμα. Πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία με την λυσίνη.

Συνοπτικά

  • Στηρίζει την υγιή κυκλοφορία, ειδικά στην καρδιά.
  • Βοηθά να ρυθμιστεί ο φλεβικός τόνος, η πίεση και η ροή του αίματος.
  • Αντιοξειδωτικό.

 ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΡΓΙΝΙΝΗ – ΚΙΤΡΟΥΛΙΝΗ

Σημαντικός ρόλος στον κύκλο της ουρίας, στην αγγειακή υγεία , στην διατήρηση της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα και στην αποκατάσταση του μυϊκού κάματου μετά από έντονη δραστηριότητα και φυσικά και στην λειτουργία της στύσης στους άνδρες.

ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ

1. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΙΤΡΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ- ΑΓΓΕΙΟΔΙΑΣΤΟΛΗ- ΚΑΡΔΙΑΚΟ- YΠΕΡΤΑΣΗ
Η αργινίνη και η κιτρουλίνη  έχουν  σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του νιτρικού οξέος μέσα στο σώμα.

2. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.
Η στύση είναι αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, και της απελευθέρωσης νιτρικού οξέος από τα αυτόνομα νευρικά κύτταρα του πέους. Ανεπάρκεια των δυο αυτών αμινοξέων δημιουργεί στυτική δυσλειτουργία.

3. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΥΕΣ
Αυτό επιτυγχάνεται  με την απομάκρυνση από τους μύες της αμμωνίας και της ινοσίνης  που είναι καματογόνοι παράγοντες

4. ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΡΙΣΗ ΑΥΞΗΤΙΚΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ αν συνδυαστεί και με το αμινοξύ Ορνιθίνη (L-Ornithine)

ΠΡΟΣΟΧΗ! : Όλα τα παραπάνω έχουν χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό και συμβουλευτικό, δεν αποτελούν -σε καμία περίπτωση- ιατρική διάγνωση και δεν υποκαθιστούν τις ιατρικές οδηγίες και γνωματεύσεις. Επιβάλλεται πριν την χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας Ιατρό.