Η Έρευνα

Όλοι γνωρίζουμε πως είναι πιο ευχάριστο να γυμναζομαστε με ακουστικά και την αγαπημένη μας μουσική. Τί επίδραση  όμως έχει επιστημονικά η μουσική στην αντοχή και στην απόδοση της προπόνησής μας?

Μία έρευνα (Καραγιώργης, Drew & Terry 1996 Journal of Sport Behaviour University of Southern Queensland) εξέτασε τις επιδράσεις της μουσικής στην δύναμη της λαβής από 25 άνδρες και 25 γυναίκες που φοιτούσαν σε κολλέγιο. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τρεις  δοκιμασίες  της δύναμης της λαβής κάτω απο τρείς συνθήκες: 1. ακούγοντας τονωτική, ενεργητική μουσική (πάνω από 130 bpm), 2. ακούγοντας ηρεμιστική, χαλαρωτική μουσική (λιγότερο από 100 bpm), και 3. ακούγοντας λευκό θόρυβο από μία κενή κασέτα. Μέριμνα λήφθηκε για να επιλεγεί το θέμα της μουσικής ώστε να έχει τη μέγιστη διεγερτική επίδραση. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων αποκάλυψε ότι τα άτομα είχαν σημαντικά υψηλότερη επίδοση δύναμης όταν άκουσαν τονωτική μουσική και όχι κατασταλτική μουσική ή λευκό θόρυβο. Επιπλέον, η ήρεμη μουσική επέφερε σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις στη λαβή και από το λευκό θόρυβο.

Το χρονικό σημείο της επίδρασης

Για να εξακριβωθεί ποιό χρονικό σημείο κάνει τη μουσική πιο σημαντική στην επίδοση, ο Crust (2004) σε έρευνά του εξέτασε την επίδραση του να ακούς μουσική κατα τη διάρκεια μιας άσκησης μυϊκής αντοχής(κρατώντας έναν αλτήρα εμπρός απο το σώμα σε γωνία 90 μοιρών μέχρι την εξάντληση). Είκοσιεπτά φοιτητές κολλεγίου, άνδρες άκουσαν είτε λευκό θόρυβο έιτε τη μουσική της αρεσκείας τους κάτω απο τρείς συνθήκες: 1. Λευκός θόρυβος ή Μουσική πρίν την δοκιμασία(έκθεση πρίν), 2. Λευκός Θόρυβος ή Μουσική κατα τη διάρκεια της δοκιμασίας με τερματισμό της μουσικής στη μέση της διάρκειας της δοκιμασίας(κατα το ήμιση έκθεση) και 3. Λευκός Θόρυβος ή Μουσική κατα τη πλήρη διάρκεια της δοκιμασίας(πλήρη έκθεση).

Ο Crust ανακάλυψε πως όλες οι συνθήκες της μουσικής έκθεσης κατα τη διάρκεια της δοκιμασίας παράγουν σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια μυϊκής αντοχής απο την έκθεση στον λευκό θόρυβο. Μιά σύγκριση έδειξε πως η έκθεση στη μουσική κατα τη διάρκεια της δοκιμασίας παράγει πολύ μεγαλύτερο χρόνο αντοχής απο αυτή της έκεθσης πρίν.

Γιαυτό εάν δεν έχετε παρτενέρ σας προτείνω ανεπιφύλακτα, βάλτε τα ακουστικά σας και χτυπηθείτε στο γυμναστήριο! Και άν σας αρέσει η Ηλεκτρονική μουσική πατήστε dpen. Πολύ αξιόλογος MC και DJ με διεθνείς συνεργασίες και εμφανίσεις και Έλληνας και…φίλος.

Πηγές πληροφοριών: http://www.ideafit.com και University of Southern Queensland