Η κυτταρίτιδα είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Οφείλεται στην κακή αιμάτωση και στη διόγκωση των λιποκυψελών στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος που εμφανίζεται. Ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και το δέρμα παρουσιάζει μια εικόνα που μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού.Η κυτταρίτιδα χτυπά τη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών, ανεξάρτητα αν έχουν λίγα ή παραπανίσια κιλά. Σαφώς, η συσσώρευση τοπικού λίπους ευνοεί την εμφάνισή της ή επιδεινώνει την κατάστασή της.

Σε ποια σημεία εμφανίζεται:

Οι γλουτοί, το πάνω τμήμα των μηρών, τα μπράτσα, η κοιλιά και η εσωτερική πλευρά των γονάτων είναι τα πιο ευάλωτα σημεία του σώματος.

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισης της κυτταρίτιδας:

Το φύλο – Η κυτταρίτιδα προτιμά τις γυναίκες διότι στο γυναικείο σώμα οι λιπώδεις ιστοί, οι οποίοι φροντίζουν τις απαλές γραμμές, είναι περισσότεροι από ό,τι στο ανδρικό. Το ίδιο ισχύει και για τα λιποκύτταρα οπού παρουσιάζεται έντονη τοπική διόγκωση τους, εξαιτίας των γυναικείων ορμονών.

Η κληρονομικότητα – Αν μια μητέρα εμφανίσει κυτταρίτιδα εξαιτίας κυκλοφορικών προβλημάτων, τότε η κόρη της θα έχει αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσει κυτταρίτιδα.

Οι ορμονικές διαταραχές – Η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μειώνει και τον ρυθμό μεταβολισμού. Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών πολλές φορές προκαλεί ορμονικές διαταραχές οι οποίες δημιουργούν ή επιβαρύνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Η καθιστική ζωή – Η έλλειψη κινήσεων επηρεάζει αρνητικά τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια υπάρχει ανεπάρκεια εφοδιασμού των ιστών με οξυγόνο. Η έλλειψη ύπνου, η υπερβολική κούραση και η μολυσμένη ατμόσφαιρα.

Στη διατροφή η υπερβολική κατανάλωση τσιγάρου, καφέ, αλατιού και οινοπνεύματος προκαλούν συσσώρευση τοξινών και διευκολύνουν την εξάπλωση της κυτταρίτιδας. Επίσης η πολύ πλούσια διατροφή σε λίπη, άμυλο και ζάχαρη προκαλούν αύξηση βάρους, άρα αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση κυτταρίτιδας. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κακή πεπτική λειτουργία με τη φυσική συνέπειά της τη δυσκοιλιότητα. Τα στενά ρούχα, οι σφιχτές ζώνες και τα στενά παπούτσια με ψηλά τακούνια, εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Η στάση του σώματος – Η κακή ή ελλιπής αναπνοή λόγω στάσης του σώματος ή λόγω άγνοιας. Όταν τα πόδια κρέμονται στην καρέκλα για πολλές ώρες δίχως να κινούνται προκαλείται κακή αιματική και λεμφική κυκλοφορία καθώς και κατακράτηση υγρών. Γενικά κάθε αιτία που συγκρατεί περισσότερο λίπος, νερό και τοξίνες στο σώμα μας μπορεί να δημιουργήσει ή ν’ αυξήσει την κυτταρίτιδα.

Υπάρχουν τρία ήδη κυτταρίτιδας, που ορίζουν τη σοβαρότητά της:

• Η κυτταρίτιδα Α σταδίου, γνωστή και ως ‘χαλαρή κυτταρίτιδα’ [χαμηλού βαθμού, εμφανής μόνο μετά από «τσίμπημα» της περιοχής]

• Η κυτταρίτιδα Β σταδίου, που ονομάζεται και ‘οιδηματική’ [μέτριου βαθμού, εμφανής μόνο σε όρθια στάση]

• Η κυτταρίτιδα Γ σταδίου, η πιο προχωρημένης μορφής κυτταρίτιδα, που ονομάζεται ‘συμπαγής’ [μεγάλου βαθμού, εμφανής τόσο σε όρθια όσο και σε ξαπλωτή στάση]

Η κυτταρίτιδα είναι ένα φαινόμενο πολυσύνθετο και η αντιμετώπισή της απαιτεί συνεχή και συστηματική προσπάθεια, αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής μας, καθώς και επιμονή και υπομονή.

Τρόποι αντιμετώπισης:

Παρά τις δυσάρεστες και ενίοτε οδυνηρές συνέπειές της, η κυτταρίτιδα μπορεί να καταπολεμηθεί δραστικά. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, είναι σίγουρο πως θα βρείτε έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος και θα οδηγηθείτε στο επιθυμητό αποτέλεσμα σχετικά με την υγεία του σώματός σας: Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής που θα περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την κατανάλωση ζωικού λίπους και θα ενισχύει την κατανάλωση τροφών που έχουν χαμηλά λιπαρά και πολλές πρωτεΐνες.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Μειώστε τις θερμίδες: Σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, η απώλεια βάρους θα βοηθήσει σημαντικά.

2. Αντιμετωπίστε την κατακράτηση υγρών: Οι περιοχές με κυτταρίτιδα περιέχουν περισσότερα κύτταρα με κατακράτηση νερού. Αν στο σώμα υπάρχει μεγάλη ποσότητα υγρών, αυτή θα κινηθεί στα «φουσκωμένα» κύτταρα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές γυναίκες με φυσιολογικό βάρος εμφανίζουν κυτταρίτιδα. Η αποτοξίνωση από το αλάτι και η κατανάλωση νερού (τουλάχιστον 8 ποτήρια) συμβάλλει στη μάχη κατά της κατακράτησης.

3. Αυξήστε τις αντιοξειδωτικές τροφές: Βάλτε στόχο τουλάχιστον 5 φρούτα και λαχανικά καθημερινά, τα οποία εμπεριέχουν αντιοξειδωτικά στοιχεία που πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και το τσιγάρο και είναι υπεύθυνες για την καταστροφή του κολλαγόνου των κυττάρων.

4. Μειώστε τις τοξίνες: Αν και η κυτταρίτιδα δεν προκύπτει από συσσώρευση τοξινών, τα κορεσμένα λίπη, η ζάχαρη, ο καφές, το αλκοόλ και το κάπνισμα παίζουν ρόλο στον σχηματισμό της. Ο λόγος είναι ότι η κατανάλωση των παραπάνω ουσιών επιβαρύνει τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό των τοξινών. Υιοθετήστε την καθημερινή σωματική άσκηση: Είναι η πιο εύκολη λύση, αρκεί να αλλάξετε για λίγο τις συνήθειές σας. Τα οφέλη που θα αποκομίσετε είναι πολλαπλά, όχι μόνο για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, αλλά και για τη γενικότερη βελτίωση της υγείας. Ασχοληθείτε, είτε με την ήπια φυσική άσκηση (π.χ. καθημερινό γρήγορο περπάτημα για τουλάχιστον 20’, ανέβασμα σκάλας αντί για ασανσέρ, κλπ), είτε με την αεροβική γυμναστική (π.χ. aerobic, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση, κλπ).

Ευχαριστούμε τον φίλο Γιάννη Πέννα

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Εκπαιδευτή

Υπεύθυνο της Ειδικότητας Vibration Trainer&Functional Trainer στη Σχολή
Mp balatsinos.