Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα β-κύτταρα των νησιδίων του Langerhans του παγκρέατος. Συμμετέχει μαζί με τη γλυκαγόνη στη ρύθμιση του σακχάρου (δηλαδή της γλυκόζης) του αίματος. Είναι μια πεπτιδική ορμόνη που συντίθεται αρχικά υπό την μορφή προορμόνης, της προ-ινσουλίνης. Η προ-ινσουλίνη διασπάται προ της έκκρισης και παράγεται η δραστική ινσουλίνη και το ανενεργό C-πεπτίδιο. Έκτος από τον ρόλο της στην ρύθμιση της γλυκόζης και του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων, η ινσουλίνη είναι επίσης και ένας σημαντικός ρυθμιστής του πρωτεϊνικού μεταβολισμού του σκελετικού μυός. Αν και ο ακριβής μηχανισμός της δράσης της έχει συζητηθεί ευρέως, η ινσουλίνη είναι σαφώς ένα ισχυρό αναβολικό ερέθισμα για τον πρωτεϊνικό μυϊκό μεταβολισμό, όταν δρά μόνη της, σε συνδυασμό με αμινοξέα ή και τα δυο. Η σημασία της διαθεσιμότητας αμινοξέος καθιερώθηκε από μελέτες που καταδείκνυαν ότι ο συνδυασμός ινσουλίνης και αμινοξέων ήταν ευεργετικότερος σε σχέση με το καθένα από τα άλλα ερεθίσματα μόνο του (μόνο ινσουλίνη ή μόνο αμινοξέα).  Η ινσουλίνη μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αύξησης της αθλητικής απόδοσης με τους εξής τρόπους:

• Διευκολύνοντας την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα, σε ποσά μεγαλύτερα από αυτά που απαιτούνται για την κυτταρική αναπνοή, διεγείρεται ο σχηματισμός γλυκογόνου.
• Διαμέσου της αύξησης της ινσουλίνης, προαγωνιστικά ή κατά τη διάρκεια της προπόνησης, είναι δυνατό να βελτιωθεί η αντοχή του αθλητή και η ικανότητα ανάνηψης μετά τον αγώνα.
• Απ’ ότι είναι γνωστό οι body builders και οι αρσιβαρίστες κάνουν ενέργειες μέσω της σωστής διατροφής να αυξήσουν την ινσουλίνη βραχυπρόθεσμα σε συνδυασμό με μια δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες. Μέσω αυτής της αγωγής, ειδικά αμέσως μετά την προπόνηση, είναι πολύ πιθανό να αυξάνεται ο μυϊκός όγκος και η απόδοση λόγω αναστολής του καταβολισμού των μυϊκών πρωτεϊνών. Πράγματι τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι η ινσουλίνη δεν διεγείρει άμεσα την πρωτεϊνοσύνθεση.
Οι μελλοντικές μελέτες με ινσουλίνη πρέπει να επικεντρωθούν στο να δημιουργήσουν μοριακά μονοπάτια που είναι αρμόδια για την δράση της ινσουλίνης στο σκελετικό μυ· εκτός από τον ρόλο της ινσουλινοαντίστασης στον μυϊκό πρωτεϊνικό μεταβολισμό.