Καθώς περνάει ο καιρός και μεγαλώνω ομολογώ πως αναθεωρώ αρκετά πράγματα. Η σχέση μου με την φυσική δραστηριότητα και πιό συγκεκριμένα με την προπόνηση με βάρη κυρίως αλλά και με άλλες παραλλαγές προπόνησης αντιστάσεων με σκοπό την σωματική βελτίωση ήταν και είναι πάγια και στενή. Με γνώμονα πάντα αυτό κοιτούσα ότι ήταν δυνατό να συμβάλλει στον σκοπό αυτό. Δηλαδή στο να βελτιώνω το σώμα μου, όσο μπορώ.

Αυτό που έχω παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια είναι πως γύρω απο αυτό έχει στηθεί μία πολύ μεθοδευμένη και καλοστημένη παγκόσμια επιχείρηση. Μια επιχείρηση που με άλλοθι το “υγιεινό” και το “fit” πουλάει σαν τρελή προίόντα αλλά και ιδέες. Δέν μπορώ να μή γράψω για αυτά. Είναι στο χαρακτήρα μου. Είμαι αντιδραστικός. Δέ λέω συμφωνώ ρε παιδί μου με τα συμπληρώματα διατροφής μέχρι έναν μίνιμουμ βαθμό όμως. Δηλαδή…..να δώσω ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε πως ένας άνθρωπος δέν περιέχει στη διατροφή του ψάρια και δή λιπαρά ψάρια. Τότε θα έλεγα πως μπορεί να συμπεριλάβει ένα συμπληρωμα μουρουνέλαιου ώστε να αναπληρώσει τα υπερπολύτιμα λιπαρά Ω3 καθώς και Βιταμίνη D. Όμως δέν συμφωνώ με το να γίνονται οι φυσικές τροφές συμπληρώματα και τα συμπληρώματα βασικοί τροφική πόροι καθημερινά. Είναι τουλάχιστον ανθυγιεινό για να μήν πώ επικίνδυνο. Το άλλο το τρελό,…κάνει η άλλη η και καλά fitness model (που έχει κάνει δυο χρόνια γυμναστικη και που έχει πάρει και ένα φαρμακάκι) βίντεο που δέν ξέρει να μιλήσει ή να γράψει Ελληνικά και λέει πως παίρνει πρωτείνη διότι είναι καλύτερη απο την φυσική τροφή γιατί όταν τρώει την φυσική τροφή παίρνει μαζί με την πρωτείνη και “άλλα” πράγματα που δέν θέλει λέει να τα παίρνει. Δηλαδή??? Και φυσικά επειδή παίρνει την πρωτείνη σκέτη και καλά, μετά θα πρέπει να παίρνει έναν πακτολό με άλλα συμπληρώματα για να αναπληρώσει όλα τα άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που δέν πήρε αφού δέν έφαγε την φυσική τροφή. Φαύλος κύκλος. Δέν αντιλέγω να πάρει κάποιος μία πρωτείνη αλλά ώς εκεί. Νιτρικά, Γλουταμίνη, Καρνιτίνη, Ηλεκτρολύτες, CLA, Tribulus, Bcaa, Κρεατίνη, Αλανίνη, άλλο για πρωί άλλο για βράδυ, καζείνη αντί για γιαούρτι το βράδυ, άλλο πράμα για πρίν την προπόνηση άλλο για μετά άλλο για ενδιάμεσα απο τα γεύματα, ότι ναναι, μέχρι και σάλτσες πρωτείνης . Ήμαρτον!! Έχω δεί βίντεο που περιγράφει τον άλλον τον κανένα να λέει τί παίρνει όλη μέρα. Και να του γράφουν απο κάτω, “φαί τρώς καθόλου?”. Και αυτά τα βλέπουν και μικρά παιδιά , ευαίσθητα όντα που ονειρεύονται ένα όμορφο σώμα. Όλα στο βωμό του κέρδους. Του ίδιου βωμού που δεσπόζει και το κέντρο αδυνατίσματος που υπόσχεται ότι θα αδυνατίσεις και ότι θα αναπτυχθούνε οι μύες σου με 20 λεπτά την εβδομάδα.!!!!!! 

Αυτό που έχω να συμβουλέψω όλους εκεί έξω, ειδικά τα νέα παιδιά που γουστάρουν την γυμναστική με βάρη και το όμορφο υγιές σώμα και που δέν θέλουν να είναι κορόιδα, θύματα κάποιων που κερδίζουν απο αυτή τους την θέληση, είναι να πιστέψουν στην σωστή και στην ισορροπημένη διατροφή. Να τρώνε καλά, ανεπεξέργαστες τροφές, φρέσκα λαχανικά και φρούτα, δημητριακά. ζυμαρικά, καθαρά κρεατα όσο γίνεται, ψάρια, όσπρια, βότανα, το φαγητο της μαμάς ή της γιαγιάς και να μήν παραμυθιάζονται με μλκίες που βγάζουν οι εταιρεέις που θέλουν να πουλήσουν. Η παραδοσιακή Ελληνική διατροφή, η μεσογειακή διατροφή ήταν και είναι η καλύτερη και η πιό υγιεινή. Όμως τείνουμε να την κανουμε Αμερικάνικη, συνθετική. Να τρώνε όλα τα καλά που περιέχει η φύση μας και που είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που άν ψάξουν θα πάθουν πλάκα για το τί χρησιμότητα έχουν επάνω στο σώμα μας. Όταν τρώς σωστά δέν χρειάζεσαι συμπληρώματα. Και αυτό με την πρωτείνη και τα βάρη είναι άλλος ένας μύθος που έφτιαξαν οι εταιρείες για να πουλάνε και που ήδη έχει καταριφθεί. Η υπερβολική πρωτείνη όχι μόνο δέν είναι αναγκαία αλλά μπορεί να είναι και επιβαρυντική. Το πιό σημαντικό είναι ότι πρωτείνη τρώς να απορροφάται. Και σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο τα φρέσκα λαχανικά λόγω του potasium που περιέχουν. Μείνετε στην φυσική διατροφή και κυρίως στην ανεπεξέργαστη διατροφή. Ότι επεξεργασμένο περιέχει έξτρα ζάχαρη ακόμα και εάν έχει βαπτιστεί Fit, η protein. Με τιμάει που με ρωτάτε σε σχόλια. Δέν έιχα ούτε έχω να σας πουλήσω κάτι μέσα απο αυτό τον ιστότοπο. Και για το λόγο αυτό γίνομαι σπαστικός σε σελίδες που προμοτάρουν προιόντα και εμπορικές ιδέες. Πάντα ήθελα να διαδίδω το κίνητρο για την άσκηση. Λέω ναί στα συμπληρώματα όταν μένουν συμπληρώματα. Λέω όχι στην παράνοια και στο κερδος εις βάρος μας και εις βάρος της υγείας μας. Μείνετε fit στο σώμα αλλά και στο μυαλό. Για πάντα. Να έχετε ανοικτό μυαλό και να έχετε άποψη. Και να πιστεύετε στο υπαρκτό στο δοκιμασμένο στο απλό και όχι σε αυτούς που σας τάζουν θαυμάτα. Για ότι θέλετε είμαι πάντα στη διάθεσή σας. Χαρείτε το όμορφο υγιές σώμα σας!