Το άρθρο αναφέρεται στον προχωρημένο αθλητή , ο οποίος παρ’ όλη την διαρκή προπόνηση του έχει φθάσει στο σημείο, όπου όσο κι αν προσπαθεί  δεν μπορεί να σηκώσει ούτε γραμμάριο παραπάνω(plateau) στην βασίλισσα των ασκήσεων, δηλαδή τις πιέσεις στήθους με μπάρα σε οριζόντιο πάγκο.
       
Οι δύο βασικές γραμμές για να καταπολεμηθεί ένα προπονητικό πλατό είναι το “ΣΟΚ” και η ικανότητα να “ξεγελάσεις” το κεντρικό νευρικό σου σύστημα. Όταν το μυικό σύστημα συνηθίσει την προπόνηση, το πρόγραμμα  σταματάει να παράγει οφέλη, αντίστοιχα με την ενέργεια που καταβάλετε. Με βάση αυτό, παρακάτω καταγράφονται εννέα tips που μπορείς να εφαρμόσεις  στην προπόνηση σου:
  1) Άλλαξε το πρόγραμμα που ακολουθείς ως προς την ένταση, των όγκο προπόνησης και τον χρόνο διαλείμματος.
  2) Μία αποτελεσματική αλλαγή που φοβίζει τους περισσότερους είναι να τοποθετήσεις την άσκηση που σε ενδιαφέρει τελευταία στη σειρά. Το έργο που θα παραχθεί την ημέρα της προπόνησης θα είναι λιγότερο, όταν όμως επιστρέψεις στο αρχικό σου πρόγραμμα και εκτελείς με ξεκούραστο κεντρικό νευρικό σύστημα τα κιλά μοιάζουν λιγότερα.
  3) Τρεις παράγοντες οι οποίοι χρειάζονται αλλαγή και είναι εύκολο να σου διαφύγουν, είναι ημέρα της προπόνησης, η ώρα της προπόνησης και ο εξοπλισμός (πάγκος, κιλά, μπάρα).
  4) Μέσα στο γυμναστήριο οι αθλητές ασχολούνται με τρία στατιστικά. Αντοχή στη δύναμη, όγκο και δύναμη. Όσο το ένα βελτιώνετε, ποσοστιαία βελτιώνονται και τα υπόλοιπα. Μία ικανότητα όμως που δεν αναπτύσσεται  στα γυμναστήρια είναι η εκρηκτικότητα. Βρες ένα μέρος όπου μπορείς να εξασκήσεις ρίψεις αντικειμένων, έτσι θα αναπτύξεις την ταχύτητα σου. Θα σε βοηθήσει γιατί οι επαναλήψεις 1 RM(1 rep max) γίνονται πάντα σε μέγιστη ταχύτητα.
  5) Χτίσε από κάτω προς τα πάνω. Κάθε αθλητής έχει συγκεκριμένο αριθμό κιλών που σηκώνει για όλες τις επαναλήψεις. Προσπάθησε να ανεβάσεις κιλά στην 16άρα, την 10άρα και την 6άρα σου. Όταν τα καταφέρεις είναι σίγουρο πως θα έχει αυξηθεί και ο άσσος σου χωρίς να είσαι υπό την πίεση και τον κίνδυνο των μέγιστων κιλών.
  6) Μπες για σετ λαχανιασμένος. Αντικατέστησε τα διαλείμματα στην προπόνηση του στήθους με σετ σχοινάκι των 100 επαναλήψεων. Ο σημαντικότερος παράγοντας για να μπορέσεις να εφαρμόσεις την δύναμη που έχεις και να σηκώσεις μέγιστα κιλά είναι να έχεις πλήρη έλεγχο της αναπνοής σου. Αυτή η προσαρμογή θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις.
  7) Φόρτωσε στην μπάρα πολύ περισσότερα κιλά από αυτά που μπορείς να σηκώσεις 1RM. Ζήτησε από τον spotter σου να σου τα ξεκολλήσει και κράτησε τα πάνω από το κεφάλι σου χωρίς να εκτελείς καμία κίνηση. Κράτησε τα  όσο περισσότερη ώρα μπορείς για να νιώσεις το βάρος και μόλις καείς ζήτησε από τον spotter σου να τα πάρει. Ένα πολύ καλό τρικ για να ξεγελάσεις το κεντρικό νευρικό σου σύστημα.
  8) Την προηγούμενη μέρα εκτέλεσε τελευταία άσκηση λαβή αγρότη με όσο πιο πολλά κιλά μπορείς και φύγε χωρίς διατάσεις. Την επόμενη μέρα που θα ακουμπήσεις την μπάρα στους πήχεις σου για να εκτελέσεις πιέσεις, το κεντρικό νευρικό σου σύστημα θα σου πει πως τα κιλά είναι λίγα.
  9) Για να ανέβει η 1RM σου στο στήθος πρέπει να ανέβει και στους συναγωνιστές. Δούλεψε 1 RM στον τρικέφαλο στην άσκηση πιέσεις τρικεφάλων με κλειστή λαβή με μπάρα σε οριζόντιο πάγκο. Το ερέθισμα είναι πανομοιότυπο με αυτό που δίνουν οι πιέσεις στήθους και θα δώσεις στο κεντρικό νευρικό σου σύστημα την ευκαιρία να εκτελεί την κίνηση μία φορά ακόμη χωρίς να κουράζονται οι θωρακικοί σου.
Απο τον φίλο Φίλιππο Ιωαννίδη, Personal Trainer