Πηγαίνετε σε ένα πολυσύχναστο γυμναστήριο και θα δείτε εκατοντάδες Bodybuilders να κάνουν μέτρια σε ένταση προπόνηση των 10-15 επαναλήψεων και μετά να ανεβαίνουν στο stepper ή στο διάδρομο για 20-30′ για μέτρια αερόβια άσκηση. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το κάνουν αυτό. Ένας λόγος είναι πως η προπόνηση με βάρη είναι πολύ πιο διασκεδαστική απο την αερόβια και έτσι με το προτόκολλο Προπόνηση με Βάρη-Αερόβια μετά μπορούν και αυξάνουν μυϊκότητα και συνάμα καίνε το λίπος πιο αποτελεσματικά. Ισχύει όμως αυτό??

Ο ΜΥΘΟΣ

Για δεκαετίες τώρα, οι Bodybuilders περίμεναν μέχρι το τέλος της προπόνησης τους για να κάνουν την αερόβια άσκησή τους. Το κοινώς αποδεκτό ήταν να την κάνουν μετά την προπόνηση ωστε να κάψουν το περισσότερο δυνατό λιπος και όχι υδατάνθρακα που θα τους χρειαστεί για την προπόνησή τους με βάρη.

Διάφοροι προπονητές και personal trainers προτείνουν διαφορετικές μεθόδους για την καλύτερη καύση του λίπους. Άλλοι προτείνουν πρίν την προπόνηση, άλλοι το πρωΐ αεροβική και το απογευμα βάρη και άλλοι αερόβια στα ρεπό απο προπόνηση με βάρη. Ποιό είναι το σωστό?

 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Σε αυτή την περίπτωση είναι δύο οι αλήθειες:

  1. HIIT,High Intensity Interval Training (HIIT)– Ο καλύτερος τρόπος να οργανώσετε την αερόβια προπόνηση είναι να εκτελείτε HIIT σε ημέρα ρεπό απο την προπόνηση με βάρη. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να φτάσετε σε αρκετή ένταση αερόβιας προπόνησης και να κάψετε θερμίδες ενεργοποιώντας όλες τις μυϊκές ίνες, καθώς και να ανυψώσετε κατα πολύ τον μεταβολισμό σας. Επίσης οι προπονήσεις HIIT είναι σύντομες 15-20′ ενώ οι κλασσικές αερόβιες μπορεί να διαρκούν μέχρι και μία ώρα.Όμως θα πρέπει να επισημανθεί πως με HIIT μπορεί να κινδυνέψετε να φτάσετε σε επίπεδα υπερ-προπόνησης εάν έχετε και δραστήριο τυχόν τρόπο ζωής. Για το λόγο αυτό προτείνεται η καθιερωμένη χαμηλής έντασης αερόβια.
  2. Αερόβια Χαμηλής Έντασης – Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αερόβιας είναι να την εκετελείτε μετά την προπόνηση με βάρη. Με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιείτε την μυϊκή ανάπτυξη και μετά να εισπράτετε τα καλά της αερόβιας. Επίσης εάν είνα μετά την άσκηση με βάρη, δεν διατρέχετε τον κίνδυνο να αδειάσετε απο γλυκογόνο που το χρειάζεστε για τα βάρη.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πρόσφατες έρευνες Ιαπώνων έδειξαν πως η κάυση του λίπους είναι πολύ μεγαλύτερη εάν η αερόβια ακολουθεί την προπόνηση με βάρη. Η θεωρία λεέι πως η αυητική ορμόνη εκκρίνεται σε μεγαλύτερα επίπεδα όταν σηκώνεις βάρη με ένταση και όταν γίνεται αυτό η μυϊκή αύξηση είναι μεγαλύτερη καθώς και η απελευθέρωση λίπους απο λιπώδη κύτταρα. Επιπρόσθετα το γλυκογόνο χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την προπόνηση με βάρη και έτσι καίγονται πιο εύκολα τα ελεύθερα λιπώδη μόρια στην αερόβια που ακολουθεί.

Το ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Δεν υπάρχει κανένα λάθος στο να κάνει κάποιος την αερόβια μετά την προπόνηση με βάρη

 

Διατροφικά θα πρέπει να έχουμε κάποια πράγματα στο μυαλό μας:

  • Δέν καταναλώνουμε Σάγχαρα κατα τη διάρκεια της προπόνησης με βάρη. Πρέπει να κάψουμε όσο γλυκογόνο γίνεται περισσότερο κατα τη διάρκεια της εντατικής προπόνησης με βάρη ώστε να μείνει για καύσιμο το λίπος. Οποιοδήποτε ρόφημα το πίνουμε αφού έχει τελειώσει και η αερόβια.
  • Το νερό είναι πολύ απαραίτητο σε κάθε στάδιο της προπόνησης είτε αερόβια είτε αναερόβια, ειδικά στη δεύτερη.

 

Πηγή: http://www.projectswole.com/